Pembuatan Karbon Aktif dari Ampas Kopi Robusta dan Tempurung Kelapa dengan Variasi Konsentrasi Aktivator Kalium Hidroksida

  • Saputri Anggraeni Pusphaningrum Politeknik Negeri Cilacap
  • Ayu Pramita Politeknik Negeri Cilacap
  • Dodi Satriawan Politeknik Negeri Cilacap

Abstract

Coffee is a well-known and popular drink in Indonesia, because many young and old people like coffee and even make it a hobby. So that coffee shops in Indonesia have increased in recent years. The coffee shop certainly produces quite a lot of waste in the form of coffee grounds. Stacked coffee grounds can have a negative impact on health and the environment because coffee grounds contain harmful chemicals such as polyphenols, tannins and alkaloids. This study aims to utilize robusta coffee grounds and coconut shell waste as adsorbents in the form of activated carbon activated with potassium hydroxide (KOH) with varying concentrations of 5 and 10%. The best results in this study were robusta coffee grounds activated carbon activated with 10% KOH with a moisture content of 0.485%, ash content of 2.945%, volatile matter content of 97.52%, and absorption capacity of iodine 1,256.31 mg/g. and coconut shell activated carbon activated with 10% KOH with a moisture content of 0.725%, ash content of 0.51%, volatile matter content of 96.86%, and absorption of iodine 1,237.275 mg/g.

Downloads

Download data is not yet available.

References

N. Nurhayati, “Karakteristik Sensori Kopi Celup Dan Kopi Instan Varietas Robusta Dan Arabika Sensory,” J. Ilm. Inov., vol. 17, no. 2, pp. 80–85, 2017.

N. Farhaty and Muchtaridi, “Tinjauan Kimia dan Aspek Farmakologi Senyawa Asam Klorogenat Pada Biji Kopi Review,” Farmaka, vol. 14, no. 1, pp. 214–227, 2016.

M. G. M. Liunima, A. Sutriningsih, and S. M. A.F, “Hubungan Antara Konsumsi Kopi Dengan Tingkat Stres Pada Dewasa Muda Ikatan Keluarga Besar (IKB) Nekmese Di Kota Malang,” Nurs. News (Meriden)., vol. 2, no. 3, p. 8, 2017.

W. Aceh, U. Zega, and A. S. Bago, “Pengaruh Pemberian Ampas Kopi Terhadap Pertumbuhan Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.),” TUNAS J. Pendidik. Biol., vol. 2, no. 2, pp. 1–10, 2021.

P. Baryatik, A. D. Moelyaningrum, U. Asihta, W. Nurcahyaningsih, A. Baroroh, and H. Riskianto, “Pemanfaatan Arang Aktif Ampas Kopi sebagai Adsorben Kadmium pada Air Sumur,” J. Teknol. Lingkung. Lahan Basah, vol. 02, no. 1, pp. 11–19, 2019.

M. S. Hanavia, C. I. A. Meliati, and L. Rubianto, “Pengaruh Suhu Pirolisis dan Konsentrasi Aktivator NaCl Terhadap Kualitas Adsorben Arang Aktif Berbahan Dasar Limbah Tempurung Kelapa,” J. Teknol. Separasi, vol. 8, no. 9, pp. 202–212, 2022.

F. Asip, T. Anggun, and N. Fitri, “Pembuatan Briket dari Campuran Limbah Plastik LDPE, Tempurung Kelapa dan Cangkang Sawit,” J. Tek. Kim., vol. 20, no. 2, pp. 45–54, 2014.

L. F. Ramadhani, I. M. Nurjannah, R. Yulistiani, and E. A. Saputro, “Review : teknologi aktivasi fisika pada pembuatan karbon aktif dari limbah tempurung kelapa,” J. Tek. Kim., vol. 26, no. 2, pp. 42–53, 2020.

S. Wardani, Elvitriana, and V. Viena, “Potensi Karbon Aktif Kulit Pisang Kepok (Musa Acuminate L) Dalam Menyerap Gas CO Dan SO2 Pada Emisi Kenderaan Bermotor,” J. Serambi Eng., vol. 3, no. 1, pp. 262–270, 2018, doi: 10.32672/jse.v3i1.355.

A. Monarita, N. Sylvia, I. Ibrahim, R. Dewi, and N. ZA, “Optimasi Proses Pembuatan Karbon Aktif dari Kulit Singkong Menggunakan Aktivator ZnCl2,” J. Teknol. Kim. Unimal, vol. 1, no. Mei, pp. 66–75, 2022.

Faisal and U. Pato, “Studi Konsentrasi Kalium Hidroksida ( KOH ) Terhadap Kualitas Karbon Aktif Tempurung Kluwak,” JOM Pap., vol. 8, no. 2, pp. 1–13, 2021.

A. F. Santoso and K. Fibrianto, “Pengaruh Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Terhadap Kualitas Sosis Ayam : Tinjauan Pustaka,” J. Pangan dan Agroindustri, vol. 5, no. 4, pp. 92–96, 2017.

E. Taer, T. Oktaviani, R. Taslim, and R. Farma, “Karakterisasi Sifat Fisika Karbon Aktif Tempurung,” Pros. Semin. Nas. Fis., vol. IV, pp. 97–100, 2015, [Online]. Available: http://snf-unj.ac.id/kumpulan-prosiding/snf2015/.

F. P. Perdani, C. A. Riyanto, and Y. Martono, “Karakterisasi Karbon Aktif Kulit Singkong ( Manihot esculenta Crantz ) Berdasarkan Variasi Konsentrasi H 3 PO 4 dan Lama Waktu Aktivasi,” Indones. J. Chem. Anal., vol. 04, no. 02, pp. 72–81, 2021, doi: 10.20885/ijca.vol4.iss2.art4.

Published
2023-10-31